Koje vrste solarnih panela postoje?

9 septembra, 2021
You are here:
Solarni paneli elektrana

Vrste solarnih panela: koji je najbolji izbor?

Većina solarnih panela koji se danas nalaze na tržištu za stambene i komercijalne sisteme solarne energije, mogu se svrstati u tri kategorije: Monokristalni solarni paneli, Polikristalni solarni paneli i Tankoslojni solarni paneli.

Tri vrste solarnih panela

Monokristalni solarni paneli
Monokristalni solarni paneli su danas najpopularniji solarni paneli koji se koriste za instalaciju krovnih sistema.
Monokristalne silicijumske solarne ćelije proizvede se nečim što se naziva Czochralski metodom, pri čemu se kristal silicijuma stavlja u sud sa rastopljenim čistim silikonom na visokoj temperaturi.
Ovaj proces formira jedan kristal silicijuma, nazvan „ingot“, koji je isečen na tanke silicijumske pločice koje se zatim koriste u solarnim modulima.

Danas na tržištu postoji nekoliko vrsta monokristalnih solarnih panela koje se mogu izabrati. Pasivirane ćelije emitera i zadnje kontaktne ćelije, koje se još češće nazivaju PERC ćelije, koja postaju sve popularnija monokristalna opcija. PERC ćelije prolaze kroz drugačiji proces proizvodnje i montaže, što povećava količinu proizvedene električne energije koju ćelije mogu proizvesti.

Dvoslojni solarni paneli (Bifacial) su još jedna monokristalna tehnologija koja može generisati električnu energiju na prednjoj i na stražnjoj strani modula i tako dobijaju na snazi pri postavljanju na zemlju u komercijalnim aplikacijama.

Polikristalni solarni Paneli
Polikristalni solarni paneli, koji se ponekad nazivaju i „višekristalni paneli“, popularni su među vlasnicima kuća koji žele da instaliraju solarne panele u okviru budžeta.
Slično monokristalnim panelima, polikristalni paneli su napravljeni od silicijumskih solarnih ćelija. Međutim, proces hlađenja je drugačiji, što dovodi do stvaranja više kristala, za razliku od jednog.
Polikristalni solarni paneli koji se kroriste u stambenim domovima obično sadrže 60 solarnih ćelija.

Tankoslojni solarni paneli
Tankoslojni solarni paneli se uglavnom koriste u velikim komunalnim i industrijskim solarnim instalacijama zbog svojih nižih efikasnosti.
Tankoslojni solarni paneli izrađeni su taloženjem tankog sloja fotonaponske substance na čvrstu površinu, poput stakla. Neke od ovih fotonaponskih supstanci uključuju amorfni silicijum (a-Si), bakar indijum galijum selenid (CIGS) i kadmijum telurid (CdTe). Svaki od ovih materijala stvara drugačiju „vrstu“ solarnih panela, međutim, svi oni spadaju pod suncobranom tankoslojnih solarnih ćelija.
Tokom proizvodnog procesa, fotonaponska supstanca formira tanak lagani lim koji je, u nekim slučajevima fleksibilan.

Tip solarnih panela prema performansama

Najveće performanse: Monokristalna
Efikasnost monokristalnih solarnih panela kreće se od 17% do 22%, čime su stekli titulu najefikasnijeg tipa solarnih panela. Velika efikasnost monokristalnih ploča čini ih idealnim za domove sa ograničenim prostorom na krovu, jer će vam trebati manje panela za proizvodnju električne energije.

Monokristalni solarni paneli zahvaljujući svom proizvodnom procesu su tako efikasni. Pošto su monokristalne solarne ćelije napravljene od jednog kristalnog silicijuma, zbog toga elektroni mogu lako da kreću kroz ćeliju, povećavajući ukupnu efikasnost.
Ne samo da monokristalni paneli imaju najveće ocene efikasnosti, već obično imaju i najveće kapacitete snage. Većina monokristalnih panela na tržištu danas ima izlaznu snagu od najmanje 320 W, ali može ići i do oko 450 W ili više!

Perforamanse srednjeg nivoa: Polikristalna
Efikasnost polikristalnih panela obično se kreće od 15% do 17%. Niže ocene efikasnosti su posledica načina na koji se elektroni kreću kroz solarnu ćeliju, pošto polikristalne ćelije sadrže više silicijumskih ćelija, elektroni se ne mogu kretati tako lako i kao rezultat toga smanjuju efikasnost panela.
Niža efikasnost polikristalnih panela takođe znači da imaju tendenciju da imaju manju izlaznu snagu od monokristalnih panela, obično u rasponu od 240W do 300W. Samo neki pojedini polikristalni paneli imaju snagu veću od 300W.

Najniže performanse: Tanki film
Tankoslojni solarni paneli imaju neverovatno niske ocene efikasnosti. Još pre nekoliko godina, efikasnost tankog filma bila je jednocifren broj. Istraživači su nedavno postigli efikasnot od 23,4% sa prototipovima tankoslojnih ćelija, ali tankoslojne ploče koje su komercijano dostupne, generalno imaju efikasnost u rasponu od 10-13%.
Da biste zadovoljili svoje energetske potrebe, potrebno je da instalirate više tankoslojnih panela na velikoj površini da biste proizveli istu količinu električne energije kao sa solarnim panelima od kristalnog silicijuma. Zato solarni paneli od tankog filma nemaju smisla za stambene i manje komercijalne instalacije gde je prostor ograničen.

Interesantno! Paneli od tankog filma imaju najbolji temperaturni koeficijent.
Uprkos nižim specifikacijama performansi u većini drugih kategorija, tankoslojni paneli imaju najbolji temperaturni koeficijent, što znači da sa povećanjem temperature solarnog panela, panel proizvodi manje električne energije. Temperaturni koeficijent vam govori za koliko će se izlazna snaga smanjiti za svakih 1C preko 25C koje panel dobije.
Standardni temperaturni koeficijent za mono i polikristalne ploče obično pada negde između -0,3% i -0,5% po C. S druge strane, tankoslojni paneli su oko -0,2% po C – što znači da tankoslojni paneli mnogo bolje podnesu toplotu od ostalih vrsta.

Tip solarnih panela po ceni

Najviša cena: Monokristalni paneli
Monokristalni paneli su najskuplji od tri tipa solarnih panela zbog njihovog procesa proizvodnje i većih performansi.
Međutim, kako su se proizvodni procesi i tehnologija solarnih panela generalno poboljšavali u zadnjih par godina, razlika u ceni između monokristalnih i polikristalnih panela se znatno smanjila. Prema nacionalnoj laboratoriji Lavrence Berkelei, monokristalni solarni paneli sada se prodaju za samo oko 0,05$ po vatu više od polikristalnih modula.

Srednje cene: Polikristalni paneli
Istorijski gledano, polikristalni paneli su bili najjeftinija opcija za vlasnike kuća, koji koriste solarnu energiju, a da pri tome nisu žrtvovali performanse panela. Niske cene omogućile su polikristalnim panelima da zauzmu značajan tržišni udeo u stambenim solarnim instalacijama između 2012. i 2016. godine.
Ali kao što smo ranije rekli, jaz u cenama između monokristalnih i polikristalnih panela se smanjuje. Sada, više vlasnika kuća spremno platiti nešto višu cenu kako bi dobili znatno bolju efikasnost i snagu od monokristalnih ploča.

Najniža cena: Tankoslojni ploči
Tankoslojni solarni paneli imaju najnižu cenu od tipova solarnih panela, uglavnom zato što se lakše instaliraju i zahtevaju manje opreme. Međutim, oni takođe imaju mnogo manje performanse i zahtevaju znatnu količinu prostora za proizvodnju iste količine električne energije.

Osim toga, tankoslojni paneli se razgrađuju mnogo brže od drugih tipova ploča, što znači da ih je potrebno češće menjati, što dovodi do dugoročnih ponavljajućih troškova.
 

Tip solarnih panela prema izgledu

Najatraktivniji: Tankoslojni paneli
Paneli od tankog filma imaju čist, potpuno crni izgled. Njihov tanak dizajn omogućava im da leže ravno uz krovove, tako da se mogu neprimetnije uklopiti. U stvari, na nekim panelima od tankog filma, teško je čak i videti pojedinačne ćelije unutar ploče. Takođe imaju tendenciju da imaju manje ožičenja i sabirnica, što znači da ima manje belog prostora.
Međutim, budući da su toliko neefikasni, morali biste pokriti čitav krov tankoslojnim panelima – što može, ali i ne mora biti vaš stil.

Izgled srednjeg sloja: Monokristalni paneli
Monokristalni paneli imaju čvrst crni izgled, što ih čini prilično suptilnim na vašem krovu. Ali, način na koji su monokristalne solarne ćelije oblikovane uzrokuje da na panelu ima dosta belog prostora. Neki proizvođači su zaobišli ovo sa crnim pakovanjem ili drugačije oblikovali ćelije, ali ove estetske promene mogu uticati i na cenu i na performanse panela.
Sve u svemu, monokristalni paneli i dalje izgledaju elegantno, ali su nešto izraženiji od panela sa tankim filmom.

Najgori izgled: Polikristalni paneli
Polikristalne ploče imaju tendenciju da strše poput bolnog palca.
Proces u kome se proizvode polikristalne solarne ćelije dovodi do toga da ćelije imaju plavi, mramorni izgled. To znači da svaka pojedinačna polikristalna ploča izgleda bitno drugačije od one pored nje. Većina vlasnika kuća nije previše zainteresovana za estetiku polikristalnih ploča.

Interesantno! Kristalni paneli su izdržljivije od tankog filma
Paneli od tankog filma imaju tendenciju da imaju niže ocene na otpornost vetra i grada od mono i polikristalnih ploča. Dakle, iako paneli od tankog filma na prvi pogled mogu izgledati lepše, ipak jedna veća oluja može uzrokovati značajnu štetu nad njima.


Koja je najbolja vrsta solarnih panela za vaš dom?

Monokristalni solarni paneli su najbolji tip solarnih panela za stambene i komercijalne solarne instalacije.
Iako ćete platiti nešto višu cenu, dobićete sistem suptilnog izgleda bez žrtvovanja performansi ili izdržljivosti. Osim toga, visoke efikasnosti i izlazne snage koje dobijate sa monokristalnim panelima mogu vam omogućiti bolje uštede tokom veka trajanja vašeg sistema.
Ako imate mali budžet, polikristalne ploče bi mogle imati više smisla za vas. Ne preporučujemo tankoslojne solarne panele za stambene instalacije – njihove performanse i trajnost ne čine da se niska cena isplati, a malo je verovatno da ćete imati skoro dovoljno prostora za ugradnju broja tankoslojnih panela koji su vam potrebni da pokrijete svoje apetite za električnom energijom u domaćinstvu.

Faktori koje treba uzeti u obzir osim tipa solarnih panela

Postoje dve stvari za koje mi mislimo da su važnije od tipa solarnih fotonaponskih ćelija pri izboru panela za vaš sistem: marka solarnih panela i pronalaženje pravog solarnog instalatera.
Postoji jedna izreka za solarne panele: „Sve što nije kinesko, jeste falsifikat!“ 

Odabirom visokokvalitetnog proizvođača solarnih panela(10 najboljih sa TIER 1 liste) osiguravate da na svoj krov instalirate odličan proizvod, bez obzira na vrstu panela. Naša lista najboljih marki solarnih panela za 2021. godinu može vam pomoći da pronađete koji će solarni panel najbolje raditi na vašem krovu, bez žrtvovanja kvaliteta.

Najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja za solarni sistemi, jeste instalater! Sistem solarnih panela će biti na vašem krovu najmanje 25 godina, pa vam je potreban instalater kome možete verovati dve ili više decenije!