Fronius proizvodi

Fronius International je austrijska porodična firma sa sedištem u Pettenbahu i dodatnim lokacijama u Velsu, Talhajmu, Štajnhausu, Satledu, Beču, Salcburgu i Insbruku. Pored toga, kompanija ima 28 međunarodnih podružnica i distributera u ukupno 60 zemalja. Kompanija ima više od 3.800 zaposlenih širom sveta i poseduje više od 1.200 patenata.

Fronius proizvodi svetski poznate proizvode priznatog kvaliteta i vodeće tehnologije:

od 1945. punjači akumulatora
od 1950. aparati za varenje
od 1995. solarni inverteri

Fronius solar

Fronius se solarnom energijom bavi od 1992. godina, a od 1995. je razvio svoju prvu familiju invertera, Sunrise. Usledila je serija IG 2001. godine, IG centralni inverter 2005. godine, a zatim porodiece IG Plus i IG TL 2007. godine. Za njima su usledili modeli CL i Agilo, a od 2013. „snap” invertori koji su i danas na tržištu.

Fronius je standardizovao dizajn svojih pretvarača. Svi njihovi pretvarači su tzv. Snap inverteri. To znači da se najpre mora instalirati zadnji deo pretvarača. Svi terminali na koje treba da se povežu AC i DC kablovi su integrisani na ovoj zadnjoj ploči. Kada se to uradi, sam inverter samo treba da se okači na zadnju ploču i škljocne na svoje mesto. Ovo rešenje korisnicima pruža izuzetno laku i praktičnu instalaciju.

FRONIUS INVERTER

SNAP TEHNOLOGIJA, SPREMAN ZA SMART GRID, SUPERFLEX DIZAJN

Snap inverter tehnologija

Suština “Snap” pretvarača je jednostavna, standardizovana metoda instalacije, koja čini instalaciju i održavanje izuzetno lakim, efikasnim i brzim. Ono što je posebno kod ovog dizajna je to što je priključni deo montiran na zadnju ploču odvojeno od jedinice za napajanje pretvarača. Prvo, deo konektora se montira na zid postavljanjem zadnje ploče, čineći AC i DC priključne kablove lakim za pristup i instalaciju. Nakon povezivanja kablova, sve što treba da uradite je da okačite inverter na zadnju ploču, učvrstite ga na mesto, pričvrstite i time je instalacija pretvarača završena. Bilo bi teško zamisliti dizajn koji je lakši za upotrebu! Ne morate ništa da vezujete za servis, samo morate da otkačite inverter i odnesete ga. Zamenski inverter ili stari pretvarač treba samo da se zakače na mesto bez

Integrisana komunikacija podataka

Fronius je prvi proizvođač koji ponudio svoje pretvarače sa paketom za komunikaciju podataka koji je potpuno integrisana jedinica WLAN-a, Etherneta, upravljanja napajanjem, veb servera i interfejsa. Inverter se može povezati na Internet putem standardnog mrežnog kabla ili WiFi mreže, čime se pruža potpuni pregled rada solarnog sistema. Strani uređaji se takođe mogu povezati na pretvarače u sistemima Modbus TCP SunSpec, Modbus RTU SunSpec ili Fronius Solar API (JSON). Oni mogu da rade paralelno sa Fronius Solar.web.

Inverteri spremni za smart grid

Fronius pretvarači su već u stanju da se nose sa izazovima rada sa „pametnim mrežama“ u budućnosti, pošto su već opremljeni neophodnim tehničkim alatima i funkcijama, kao što su „Napredne karakteristike mreže“. Ovo uključuje kontrolne funkcije koje se mogu koristiti za podešavanje optimalnog odnosa efektivne i reaktivne snage prema izvoru napajanja. Ove funkcije će biti potrebne za stabilan rad elektrodistributivne mreže, kada će solarni sistemi biti široko rasprostranjeni. Ovo će sprečiti da određeni solarni sistemi budu isključeni iz mreže, uzrokujući prekide proizvodnje kada određeni parametri mreže premašuju zadate vrednosti. Fronius invertori na taj način pomažu da se garantuje visok prinos energije solarnog sistema

Zero Feed-In

Danas, sve više mrežnih kontrolera zahteva ugradnju barijere sa povratnom spregom pre nego što se solarni sistem može povezati na električnu mrežu. Sa dinamičkom kontrolom snage, Fronius nudi odlično rešenje za upravljanje optimalnom snabdevanju. Inverter napaja potrošače u domaćinstvu i pored toga reguliše trenutno raspoloživu snagu na maksimalnu snagu napajanja koju je odredio operater mreže. Režim „zero feed-in“ (koji se takođe naziva kućna zaštita snage) je takođe moguć kod Fronius invertera zahvaljujući istim funkcijama. To znači da nikada ne postoji povratna informacija javnoj mreži. Ispunjavanje zahteva mrežnih menadžera je jednostavno promenom podešavanja pretvarača na veb interfejsu.

Superflex design

Fronius SuperFlex Design je odlična kombinacija tehničkih karakteristika koje čine dizajn solarnih sistema ne samo izuzetno jednostavnim već i fleksibilnim. Ključ za rešenje je SuperFlex dizajn dva MPPT-a sa visokim naponom sistema i širokim opsegom ulaznog napona. Oba DC ulaza, tj. MPPT, mogu pojedinačno da upravljaju nazivnom snagom pretvarača. Bez obzira da li inverter mora da se nosi sa različitim orijentacijama krova, štiteći jednu ili dve žice, SuperFlex Design nam omogućava da rešimo zadatak sa jednim pretvaračem.

Dynamic Peak Manager

Dynamic Peak Manager je novi MPPT algoritam koji se dinamički prilagođava uslovima dok traži optimalnu radnu tačku. Posebna karakteristika Dynamic Peak Manager-a je da automatski proverava celu IV krivu da pronađe tačku maksimalne snage (GMPP) umesto bilo koje lokalne, manje moćne radne tačke koje se mogu pojaviti.

Automatsko uključivanje VF transformatora

Fronius transformatorski pretvarači (familija Galvo) koriste visokofrekventni (HF) transformator. Funkcija prebacivanja transformatora obezbeđuje tri vrha efikasnosti. Ovo rezultira konstantnim radom visoke efikasnosti u celom opsegu radnog napona, što rezultira većim prinosima. Ostale prednosti rešenja VF transformatora su veća bezbednost postignuta kompaktnom, laganom konstrukcijom i galvanskim razdvajanjem jednosmerne i naizmenične strane.

FRONIUS INVERTER MODELI

MONO i TROFAZNI INVERTERI

Monofazni inverteri

FRONIUS PRIMO

Primo 3.0-1, Primo 3.5-1, Primo 3.6-1,
Primo 4.0-1, Primo 4.6-1, Primo 5.0-1,
Primo 6.0-1, Primo 8.2-1

FRONIUS PRIMO GEN24

Primo Gen24 3.0 Plus, Primo Gen24 3.6 Plus
Primo Gen24 4.0 Plus, Primo Gen24 4.6 Plus,
Primo Gen24 5.0 Plus, Primo Gen24 6.0 Plus

Trofazni inverteri

FRONIUS SYMO

Symo 3.0-3-M, Symo 3.0-3-S, Symo 3.7-3-M,
Symo 3.7-3-S, Symo 4.5-3-M, Symo 4.5-3-S,
Symo 5.0-3-M, Symo 6.0-3-M, Symo 7.0-3-M,
Symo 8.2-3-M, Symo 10.0-3-M, Symo 12.5-3-M,
Symo 15.0-3-M, Symo 17.5-3-M, Symo 20.0-3-M

FRONIUS SYMO HYBRID

Symo Hybrid 3.0-3-S
Symo Hybrid 4.0-3-S
Symo Hybrid 5.0-3-S

FRONIUS ECO

Eco 25.0-3-S,
Eco 27.0-0-3-S

FRONIUS SYMO GEN24

Symo Gen24 3.0 Plus, Symo Gen24 4.0 Plus,
Symo Gen24 5.0 Plus, Symo Gen24 6.0 Plus,
Symo Gen24 8.0 Plus, Symo Gen24 10.0 Plus

FRONIUS TAURO ECO

Tauro Eco 50 3-D, Tauro Eco 50 3-P,
Tauro Eco 99 3-D, Tauro Eco 99 3-P,
Tauro Eco 100 3-D, Tauro Eco 100 3-P

FRONIUS TAURO

Tauro 50 3-D
Tauro 50 3-P